Nieuw: het Reuvensfonds

De Stichting Reuvens ondersteunt initiatieven die een meerwaarde hebben voor de archeologische gemeenschap. Lees meer.

facebook twitter

Lisette Kootker wint de W.A. van Es-prijs 2018

De W.A. van Es-prijs 2018 is uitgereikt aan Lisette Kootker. Zij ontving de prijs voor haar proefschrift Mapping migrations. De oorkonde werd overhandigd door juryvoorzitter Roel Lauwerier tijdens de Reuvensdagen in Vlaardingen.

Volgens de jury schreef Lisette Kootker “...een bijzonder degelijk proefschrift dat in uitstekend geschreven artikelen laat zien dat door de bestudering van het zeer kleine – strontium isotopen – grote vragen over onder andere migratie, transport van slaven en uitwisseling beantwoord kunnen worden. […] Verder acht de jury de door haar gerealiseerde integratie van natuurwetenschappelijke methoden binnen sociaal-culturele onderzoekscontexten prijzenswaardig. Zij toont bovendien aan dat ook binnen een commerciële setting dit type voor Nederland innovatief onderzoek mogelijk en lonend is. Het werk kan daarmee een flinke impact hebben op de archeologiebeoefening in Nederland.”

Van de 8 inzendingen vormden er 3 een duidelijke voorhoede: naast Lisette Kootker (Vrije Universiteit Amsterdam) zijn dat Rowin van Lanen (Universiteit Utrecht) en Sasja van der Vaart (Universiteit Leiden) die de tweede plaats delen.

Foto: Wil Klarenaar

Trend: promoveren op een bundeling van artikelen

Uit het juryrapport: “De inzendingen laten goed de verbreding van de archeologie naar onder andere de natuurwetenschappen en de fysische geografie zien. Het object van onderzoek varieerde van de reconstructies van landschappen, hun routes en gebruikswijzen, naar de studie van leefgemeenschappen, grafcontexten, individuele voorwerpen tot corrosieproducten en isotopen. Duidelijk is de voortschrijdende trend om te promoveren op een bundeling van artikelen, wat zorgt voor een vroegtijdige verspreiding van de resultaten die daardoor eerder bijdragen aan het internationale debat.”

Prijs voor jong archeologietalent

De W.A. van Es-prijs is een stimuleringsprijs voor jong onderzoekstalent op het gebied van de Nederlandse archeologie. Aan de prijs, die jaarlijks tijdens de Reuvensdagen wordt uitgereikt, is een oorkonde verbonden en een geldbedrag van € 2000, beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De prijs wordt alternerend uitgereikt voor een proefschrift en een masterscriptie. Dit jaar was het beste proefschrift van de afgelopen 2 jaar aan de beurt.